top of page

VERSLAG Bewonersavond ’t Kalf

13 september 2022 19.30 tot 21.00 uur

Buurtcentrum De Bovenkruier

 

Aanwezigen

Hans Luiten onafhankelijke gespreksleider

Marcel Swart wijkoverleg voorzitter

Annemieke Goudsmit wijkoverleg, communicatie

Andrea Singeling wijkoverleg

Reno Dijk wijkoverleg

Jan Hamming gemeente, burgemeester

Samuel Kaspers gemeente, regisseur aanpak overlastgevende jeugdgroepen

Sebastiaan Westenberg gemeente, afdelingshoofd straattoezicht

Pim Wiersma gemeente, procesmanager centrum t Kalf

Martine Koppe gemeente, wijkmanager t Kalf

Menno Sloots Politie, wijkagent

Rick Lotten Beheerder sporthal de Tref

 

Welkomstwoord door Marcel Swart:

Deze bijeenkomst is samen met de gemeente georganiseerd omdat er veel klachten komen over overlast van jongeren, vuurwerk, intimidatie en verkeer. Het intimideren van een buurtbewoner met onder andere vuurwerk heeft het wijkoverleg doen besluiten om een stapje hoger te gaan en met de gemeente samen te gaan werken om te komen tot een oplossing. Hij stelt de leden van het Wijkoverleg voor.

 

Er zijn 3 onderdelen vanavond:

1. Meldingen door Sebastiaan Westenberg, afdelingshoofd Straattoezicht bij de gemeente,

2. Jongerenoverlast door Samuel Kaspers regisseur Overlastgevende jeugdgroepen bij de gemeente,

3. Wat kunnen we met z’n allen aan de problemen doen.

 

De verwachting van de avond/opmerkingen vanuit het publiek:

- De overlast blijft bestaan, er wordt niets met de meldingen gedaan.

- We moeten de oorzaken gaan bestrijden niet de gevolgen van de overlast.

- Een manier vinden om het weer rustig te krijgen in de buurt.

- De verschillende meldingen op een rij zetten en de instanties laten aangeven wat ze met de meldingen gaan doen/hebben gedaan.

 

Er wordt een verslag gemaakt, dit kunt u later terugvinden op de website van het wijkoverleg. De vragen die niet gelijk vanavond beantwoord kunnen worden, worden meegenomen en later door de gemeente beantwoord.

 

Welkomstwoord door burgemeester Jan Hamming:

De burgemeester stelt het nieuwe bestuur van het buurtcentrum voor en spreekt de wens uit dat het buurtcentrum onder dit nieuwe bestuur meer activiteiten voor jongeren gaat organiseren. De jeugd binnen Zaanstad gaat hem aan het hart. Hij wil graag afspraken maken en deze ook nakomen, in de hoop dat de jongeren minder overlast zullen veroorzaken.

Hij stelt de aanwezige mensen van de gemeente, de wijkagent voor. Wijkwethouder Groothuismink laat zich verontschuldigen. Verder is de wijkagent van politie Menno Sloots aanwezig en Pim Wiersma procesmanager belast met gebiedsontwikkeling is er ook.

 

Vragen van uit het publiek:

Vraag: Eerder was er een Sociaal Wijk Team in de buurt? Waar is dat gebleven?

Antwoord: het SWT is vanavond ook aanwezig. Zij organiseren veel voor de jeugd en hebben veel contact met bewoners om hen te leren kennen en te horen wat er volgens hen gedaan kan worden om een fijnere wijk te creëren.

 

 

Deel 1:

Meldingen door Sebastiaan Westenberg.

Sebastiaan heeft de cijfers bij straattoezicht opgevraagd over meldingen Zaanstad breed. Hij licht de meldingen toe door middel van een presentatie. Waar nodig worden sancties en waarschuwingen uitgedeeld.

Er is iedere avond een koppel jeugdboa’s in ’t Kalf aanwezig.

 

Vraag: Tijdens rioleringswerkzaamheden zijn er bonnen uitgedeeld ondanks dat er toestemming was om in de groenstrook te parkeren.

Antwoord: dit is niet het onderwerp van vanavond. Deze vraag kan niet worden beantwoord omdat die partij niet aanwezig is.

 

Vraag: Hoeveel boa’s zijn er?

Antwoord: er zijn 30-40 boa’s voor 7 dagen per week en x uren per dag.

 

Vraag: Het is ontzettend moeilijk om een melding te doen. Er is een nummer dat tot 17.00 uur in gebruik is. Daarnaast is er een nummer maar daar wordt geadviseerd om de politie op 0900 8844 te bellen. Bij 0900 8844 maken ze een notitie maar doen er niets mee “omdat het bij de gemeente ligt”. Dan kan ook het noodnummer worden gebeld en dan komt Handhaving eindelijk. De overlast van straatraces met brommertjes start pas na 17.00 uur en de vuurwerkoverlast ook.

Dit is niet specifiek voor ‘t Kalf. Dit moet Zaanstad breed verbeteren.

Antwoord: er wordt aangeraden om na 17.00 uur te bellen met de politie op 09008844. Zij geven de melding door, waarna handhaving uitrukt. Ook kunnen er melding via de website worden gedaan. Van deze melding worden de meldingstijden bekeken en daar wordt op ingespeeld met het plannen van de rondes en routes die de boa’s lopen/rijden.

 

Vraag: Hoe komt het dat de boa’s dan niet ingrijpen.

Antwoord: De boa’s worden herkend, zelfs als ze in burger zijn, en de jongeren zijn weg voordat de boa’s in actie kunnen komen.

 

Vraag: de vraagsteller woont naast een tunneltje en merkt op dat hij alleen al verantwoordelijk is voor minstens 7 meldingen. Hij snapt dat de boa’s er niet op tijd kunnen zijn. Hij vraagt zich af waarom er geen plan van aanpak wordt gemaakt om de overlast voor te zijn?

Meer mensen zeggen melding te hebben gemaakt. Er zijn zeker veel meer dan de 7 meldingen gedaan die Sebastiaan Westenberg noemt.

Opmerking: er is een melding gemaakt dat er een vuurwerkbom is afgestoken bij handhaving. Handhaving komt pas veel later en staat dan bij haar voor de deur. De oorzaak is dan al lang weer weg en de daders weten wie er melding heeft gedaan. Zij is bang voor vergelding.

Iemand heeft verleden jaar bekeken hoe de overtreders opereren. Zij staan op wacht en seinen aan elkaar door dat de politie er aan komt. Dan zijn ze al lang weg als de politie arriveert.

Antwoord: stuurt u ons de meldingsnummers van de gemeente (ook wel Mozardnummers genoemd) die u dit jaar gedaan heeft (de cijfers waren van dit jaar) en dan gaan wij onderzoeken hoe dit kan gebeuren. Heeft u een melding gedaan bij de politie; dan horen we dit ook graag en kunnen dan de informatiestroom verbeteren.

 

Vraag: Kan er een overzicht gemaakt worden welke nummers je wanneer moet bellen?

 

De voorzitter vat deze vragen samen. Hij hoort dingen 2 dingen:

1. Veel meer meldingen gedaan dan hier worden genoemd, die komen niet in de systemen.

Antwoord: dit zijn de cijfers die uit de systemen komen. Als er meer meldingen zijn gedaan dan is niet bekend waar die zijn beleven. De gemeente belooft samen met de meldkamer goed te kijken naar de kloof tussen de meldingen en de cijfers uit het systeem en uit te zoeken wat deze kloof veroorzaakt.

Vraag: Wat is de beste plek om een overlast melding te doen om half 9 ’s avonds? Het 0900 nummer is een duur nummer. Het duurt een tijd voor dat alle stappen van de keuzemenu’s zijn doorlopen. De meldingen komen op een centraal landelijk punt terecht, daarvanuit wordt doorgezet naar de regio. Daarna volgt een selectie op urgentie. Dan pas kan overgegaan worden tot het doen van de melding.

2. Er wordt niet hard doorgepakt als de boa’s of politie ter plekke komt.

Antwoord: De boa’s spreken mensen aan, constateren en waarschuwen. Zij zijn niet bevoegd om te bekeuren zonder dat ze zelf constateren dat er een overtreding begaan wordt. Daarnaast wordt handhaving ingezet op- handhaven van de APV Bij vuurwerk overlast/ drugsgebruik of bijvoorbeeld de wegenverkeerswet kan handhaving niet optreden. In veel gevallen wordt er dan samen met politie, in

samenwerking ingezet. Om mensen aan te kunnen spreken moeten die mensen wel eerst gevonden worden. De boa’s hebben beperkte bevoegdheden om op te treden.

 

Opmerking: Er worden veel meldingen van zwerfafval gedaan. Dat betreft vaak afval van de fastfoodrestaurants. Kunnen die restaurants de verpakkingen niet personaliseren met bijvoorbeeld het kenteken er op zodat de vervuiler te achterhalen is.

 

 

Deel 2:

Jeugd en veiligheid door Samuel Kaspers.

De taak van Samuel is het maken van verbinding tussen de repressieve en preventieve aanpakken voor jeugd binnen Zaanstad. Hij presenteert de eerste sheets van zijn presentatie. Hij signaleert jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit en ondermijnende activiteiten ontwikkelen. Hij zoekt een passend programma om ze te begeleiden. Er zijn meerdere aanpakken voor jongeren in Zaanstad, zoals de aanpak risicojongeren en de aanpak 075. Deze aanpakken werken samen met het jeugdteam, straattoezicht, de jeugdboa’s en straathoekwerk.

Vraag: wat wordt verstaan onder ondermijning

Antwoord: met ondermijning wordt in dit geval bedoeld: met criminaliteit activiteiten de kost verdienen.

De afhandeling van een melding is tijdelijk. Er is een langdurige samenwerking nodig om tot structurele oplossingen te komen. Samuel streeft naar een betere samenwerking ook met de buurtbewoners, die expert zijn in de openbare ruimte hier in de buurt.

 

De overlastmeldingen komen via verschillende kanalen binnen. Meldkamer politie, straattoezicht, website gemeente of Klant Contact Centrum van de gemeente.

Oproep: Samuel stelt voor om de gedane meldingen te mailen naar Jeugdoverlast @zaanstad.nl. daar wordt dan onderzocht waarom deze niet bij elkaar komen. Marcel vraagt om de meldingen ook bij het wijkteam te melden. ‘

 

Vragenrondje:

Vraag: Hoe zie je de samenwerking voor je?

Antwoord: in Assendelft zijn buurtouders ingezet, dat werkt goed.

 

Vraag: Waarom is het algemene nummer voor meldingen afgeschaft?

Antwoord: dat was een test en er kwamen niet genoeg meldingen binnen om het rendabel te maken.

Opmerking: dat komt omdat het niet goed gecommuniceerd is en omdat de testperiode te kort was.

 

Vraag: is het beeld van overlast wel voor iedereen hetzelfde?

Antwoord: Overlast is voor iedereen anders. Iemand stoort zich aan vuil of lawaai, anderen vinden een groep jongeren al overlast. Alle meldingen worden opgepakt en besproken.

 

Vraag: In het Jagersveld lopen heel vaak drugsdealers. Laatst werd aan een kind van 8 jaar gevraagd of hij een ballonnetje wilde kopen. Hier is melding van gemaakt maar er is nog niet op gereageerd.

Vraag: welke activiteiten worden voor jongeren georganiseerd.?

Vraag: wat is het beeld van de jongeren in ’t Kalf?

Antwoord: er is een harde kern van 6 jongeren die in het winkelcentrum vaak worden gezien. Dit zijn jongeren die heel erg vervelend irritant gedrag vertonen.

Deze 6 jongeren zijn voorgedragen voor een aanpak maar daar is beslist dat het gedrag niet erg genoeg is om in een individuele aanpak op te nemen.

 

Vraag: er staat nu ook weer een groep van ongeveer 11 jongeren te blowen en te hangen. Dat is erg intimiderend als je er langs moet om een boodschapje te doen.

In de keten overlastgevende jeugdgroepen waarin Politie, Handhaving, Jongerenwerk, straathoekwerk met elkaar samen werken is er vanuit de verschillende partijen veel ingezet. Meldingen helpen ons een beeld te vormen van locaties en tijden van overlast. In het netwerkoverleg wordt hier de inzet op afgestemd. Zoals genoemd ontvangen we weinig meldingen (of na wat eerder gehoord loopt dit niet goed)

Vraag: Er worden ook vaak jongeren “afgerost” vanwege drugscriminaliteit. Is dit beeld bekend bij Samuel?

Antwoord: Dit is de reden om meer samen te werken, in de hoop een beeld te krijgen van de jongeren en de overlast die zijn veroorzaken. Dit is mij niet bekend en vind ik een zeer zorgelijk signaal. Ik zou graag samen met Politie in contact willen komen met deze persoon, Dit kan via jeugdoverlast@zaanstad.nl

 

Vraag: de problemen bestaan al heel lang. Wat is er allemaal al geprobeerd en wat is er daarvan terecht gekomen?

Antwoord: Er waren veel problemen rond de jaarwisseling (kerstbomen in de gymzaal gebracht nadat deze is opengebroken). De jongerenwerk, boa’s en beveiligingsfirma hebben samen gewerkt om dit soort overlast te voorkomen.

 

Samenvatting: in een deel van de wijk wordt stevige overlast ervaren door bewoners. Dit is niet allemaal bekend bij de gemeente, daarom goed om in gesprek te gaan en samen te werken.

 

Vraag: waarom wordt de ruimte hiernaast niet voor jongeren gebruikt zoals vroeger?

Antwoord:??? Het jongerenwerk organiseert activiteiten en met het nieuwe bestuur lijkt het me interessant om te bekijken wat hierin mogelijk is. Belangrijker is natuurlijk wat jongeren graag willen.

Vraag: als jongeren overlast en schade aanrichten, wie betaald dan die schade? De oranje post.nl brievenbus is al 2 keer opgeblazen.

Antwoord:???? Vaak zijn dit soort objecten verzekerd. Dit praat niets goed want met elkaar betalen we natuurlijk linksom of rechtsom mee aan deze schade.

Vraag: Een aantal jaar geleden hebben we samen gezeten om met de jaarwisseling iets te organiseren voor de jongeren, dat is toen niet uitgevoerd. Is dat nu weer te organiseren?

Antwoord: jongerenwerk heeft tot doel om alle activiteiten voor de jeugd hier bekend te maken. Amber is jongerenwerker voor t ‘Kalf en Kogerveld. Zij zegt dat er veel te doen is voor de jongeren, maar dat dat niet bekend is bij de ouders. Zij wil graag samenwerken met het buurtcentrum. Nu er een nieuw bestuur is, worden er weer activiteiten georganiseerd. Amber van der Meulen: a.meulen@swt.zaanstad.nl/ 0683164530

 

Vraag: is het mogelijk om mee te lopen met de wijkagent om de overlast gevers aan te spreken, en de ouders aan te spreken op gedrag van zoon/dochter.

Antwoord van de wijkagent: Er is steeds minder ruimte voor dit soort acties. Er moet meer worden gedaan met minder mensen.

 

 

Deel 3:

Wat kunnen bewoners zelf samen met scholen, wijkagent ed doen.

 

Susan en Alma zijn buurtouders in Assendelft. Zij zijn maatschappelijk betrokken bij de wijk. De buurtouders zijn opgericht omdat er veel overlast door jongeren was. Ze hebben hesjes met BUURTOUDER op de achterkant zodat zij herkenbaar zijn als zij in functie zijn. Per avond loopt een tweetal buurtouders in de wijk, waar zij vaak worden aangesproken door jongeren en andere buurtbewoners. Na een ronde worden via de groepsapp alle buurtouders op de hoogte gebracht van wat er tijdens de ronde is opgevallen. De buurtouders hebben ook de wensen van de jongeren leren kennen en zien dat de intentie van veel jongeren goed is maar dat zij geen plek hebben om heen te gaan. Hierop is er een JOP geplaatst.

 

Vraag: is de Jongeren ontmoetingsplek JOB open, altijd open?

Antwoord: Er zijn 2 bankjes onder een afdakje die voor iedereen toegankelijk is.

 

Vraag: er zijn motorbendes die rondrijden in ‘t Kalf maar de aandacht gaat altijd naar andere wijken.

Antwoord:???heb heb nog geen antwoord op. Uitgezet naar collega’s die in de werkgroep OMG (outlaw motorbendes werkgroep)

Vraag: is er een training geweest voor je de straat op gaat?

Antwoord: Ja er waren verschillende trainingen met acteurs en rollenspellen.

 

Vraag: wat voor overlast was er in Assendelft?

Antwoord: Overlast is voor iedereen anders. Veel dezelfde klachten als in ’t Kalf. Hangjongeren, vandalisme, vuurwerk overlast.

 

Vraag: hoe baken je je grenzen af?

Antwoord: Dat wordt je geleerd in de trainingen.

 

Vraag: wat vinden de ouders van dit initiatief?

Antwoord: Er is nog geen contact met ouders geweest maar ze worden wel gegroet door mensen in de wijk. De buurtouders zijn ook een luisterend oor voor jongeren. Deze jongeren worden bij grote problemen door verwezen naar de hulpverlening. Anekdote: bij langs lopen werden Susan en Alma uitgelachen door 2 jongeren waarop zij hebben geprobeerd in gesprek te gaan maar dit kwam niet van de grond. Daarop zijn ze doorgelopen. Deze dames voelen zich nooit bedreigd tijdens de rondes. De eerste ronde werden zij achtervolgd door een groep. Dat was spannend maar er is niets gebeurd. De trainingen hebben wel geholpen.

Opmerking: Erg positief dat deze dames dat doen. Uit ervaring (vraagsteller is jongerenwerker geweest en heeft jaren lang op straat gelopen) weet zij dat het wel goed is om jongeren aan te spreken en contact te maken met de jongeren.

 

De voorzitter vraagt of dit initiatief met de buurthouders iets voor ’t Kalf is?

Reacties:

-de problematiek in ’t Kalf is te groot voor dit initiatief.

- sommige jongeren zijn aanspreekbaar, sommige niet. Vaak zijn ze later op de avond niet goed meer aanspreekbaar.

De beheerder van de sporthal merkt op dat hij jongeren vaak aanspreekt op hun gedrag. De jongeren zijn altijd binnen welkom voor toilet gebruik of een gesprek.

 

Vraag: op welke avonden lopen de buurtouders en hoe lang?

Antwoord: Iedere avond tot half 10, deze dames lopen op vrijdagavond. In Assendelft zijn deze tijden toereikend. Hier aanpakken op specifieke problemen.

 

Vraag: de meeste jongeren zijn goed aan te spreken maar achteraf word je achterna gelopen, word er bijvoorbeeld vuurwerk bij je huis afgestoken. Hoe ga je daar mee om?

Antwoord:??? Dit is niet gebeurt, het is ook niet zo dat jongeren je zien als tegenstander. Juist door als buurman/vrouw in contact te zijn is er veel verbeterd.

 

Vraag: wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als buurtouder?

Antwoord: Je wereldbeeld veranderd. Je mening over de jongeren veranderd. Het zijn mensen die rondhangen en rottigheid uithalen om dat ze een eigen plek missen.

 

Vraag: wat gebeurd er als je bedreigd wordt tijdens je ronde?

Antwoord: onze taak is voornamelijk signaleren en soms een gesprek aangaan. Als het gevaarlijk wordt bellen we de politie.

Afronding

Marcel geeft een samenvatting van de avond:

Er is vastgesteld dat de problemen beginnen bij het feit dat de meldingen niet op de juiste plek binnenkomen. Als er geen meldingen binnenkomen, is er geen reden voor het bestrijden van de overlast. Er wordt bekeken hoe we er voor kunnen zorgen dat de meldingen wel op de juiste plek binnen komen. Misschien door het gebruik van een centraal meldnummer dat breed bekend wordt gemaakt. Dan kunnen de problemen in de wijk goed in kaart worden gebracht en kan een passende aanpak opgesteld worden. Er zijn veel goede initiatieven gehoord vanavond. Er is beloofd op de reeds gedane meldingen terugkoppeling te geven van de ondernomen acties. Mensen die iets willen doen voor de wijk kunnen zich melden bij het wijkoverleg. Het wijkoverleg is het coördinerende orgaan binnen de wijk. Zij zijn in contact met de gemeente en proberen de situatie in de wijk te verbeteren.

Er wordt een verslag gemaakt, dit kunt u later terugvinden op de website van het wijkoverleg. De vragen die niet gelijk vanavond beantwoord kunnen worden, worden meegenomen en later door de gemeente beantwoord.

 

Aan het begin van de avond is gevraagd met welke doelstelling u hier kwam Voelt u zich nu aan het eind van de avond gehoord of was het zonde van uw tijd?

Reacties:

- kunnen uiten wat ik vind.

- Goed initiatief.

- Neuzen dezelfde kant op gezet.

- Het was vanavond opvallend rustig op het plein.

 

Slotwoord van burgemeester Jan Hamming:

Er is huiswerk voor de gemeente:

1. De meldingen beter te door laten komen en deze meldingen beter op te pakken. Dit het liefst door de bestaande nummers en bereikbaarheid te verbeteren. Ook kan de mailbox jeugdoverlast@zaanstad.nl worden gebruiken om melding te maken van jeugdoverlast. De buurtouders zijn een goed initiatief. Hij heeft in Assendelft mee gelopen met de buurtouders en was een eyeopener voor hem.

2. Gesprekken voeren met de jongeren en hun ouders. Veel ouders weten niet wat hun kind uitvoert, sommige ouders zitten in de ontkennende fase en sommige ouders hebben hulp nodig hiermee.

3. Het buurtcentrum (weer) openstellen voor de jeugd door meer activiteiten voor de jeugd te organiseren. Najagen en wegsturen is niet de oplossing, maar andere oplossingen bieden wel.

 

Er wordt een terugkomst bijeenkomst georganiseerd om de voortgang te bespreken en om te kijken wat er met de opmerkingen van vanavond is gedaan.

 

Martine Koppe roept iedereen die mee wil werken of mee wil denken op om zich te melden bij de gemeente of bij jongerenwerk of bij het wijkoverleg.

 

De sprekers van vanavond zijn nog beschikbaar voor het stellen van vragen.

 

Om 21:45 sluit de voorzitter de vergadering.

bottom of page